Varför ska man börja blogga?

Vad är en blogg?

En blogg är en dagbok på internet – där en person publicerar inlägg på en webbadress. Numera finns det bloggar inom alla möjliga ämnen och de behöver inte längre vara en person som skriver om sitt liv – en blogg kan handla om allt möjligt.

Varför har man en blogg? Ofta skapas bloggar av personer som vill underhålla och informera om sina liv eller andra intressen.

Varför blogga?

Det finns flera anledningar till att blogga. Antingen finns det ett skrivarintresse, produkter att marknadsföra eller en önskan att inspirera. En blogg hjälper att förmedla ett budskap. Ha tillgång till dina texter, som finns på en och samma ställe, var du än befinner dig. Börja blogga redan idag!

Att tänka på innan man skaffar blogg

Innan du startar upp din blogg har vi på socialwebb.se några tips som garanterat kommer hjälpa till på traven!

Var ska man starta upp bloggen?

Man kan starta upp en blogg genom ett eget webbhotell eller genom en gratis plattform. Fördelarna med ett eget webbhotell är att man äger sitt eget domännamn – dittbloggnamn.se – och kan lätt flytta bloggen med alla dess inlägg. Ett domännamn kostar ca 100 kr per år och ett hotell kostar upp till 200 kr/månad.

Ska det finnas ett genomgående tema?

Vad ska man skriva om i en blogg? Det kan vara bra att redan innan bestämma ett genomgående tema. Det kan vara allt från vardagslivet till ett hundintresse – en nischad kanal brukar ofta få högre antal sidvisningar.

Hur ofta ska man uppdatera?

Det är viktigt för läsaren att det finns en frekvent uppdatering, eftersom en blogg som inte uppdateras på ett tag kommer tappa intresse. Har man inte tid att blogga så går det att schemalägga inlägg.

Ska det finnas en om- och kontaktsida?

En om-sida och kontakt-sida är relevanta på bloggen. Man vill gärna veta vem personen är dom driver bloggen eftersom den blir mer personlig. Det är också bra om läsare vet hur de kan komma i kontakt med den som driver bloggen.

Hur startar man en blogg?

För nybörjare rekommenderar vi på socialwebb.se att blogga på Wordpress – det absolut enklaste och populäraste verktyget för bloggar. Det går på mindre än 10 minuter – ta del av guiden och kom ingång på nolltid!

 • Installera Wordpress på din dator eller besök deras hemsida här.
  Klicka in på ”Starta med en blogg” och välj ditt domännamn.
 • Välj det paket som intresserar dig.
  När du valt ett namn väljer du sedan det paket som passar bäst. Som nybörjare rekommenderar vi gratispaketet.
 • Skapa ett konto på Wordpress.
  Skapa kontot genom att fylla i en e-postadress, lösenord och användarnamn.
 • Börja blogga!
  Nu är det bara att börja leta runt och upptäcka Wordpress. Under ”Inlägg” kan du välja ”Skapa nytt” och publicera det första blogginlägget.

1. Kommentera bloggar

Ett av de bästa sätten att synas är faktiskt att kommentera andras bloggar. Det driver mycket trafik och visar engagemang och intresse hos potentiella läsare.

2. Koppla bloggen till Facebook

Idag kan man lätt koppla ihop en blogg med Facebook. Det går även ordna Facebooks kommentarsystem på sin egen blogg. Det du behöver göra är att skapa en Facebook-sida för din blogg! Lägg även till en like-knapp på bloggen där besökare kan gilla Facebooksidan.

3. Skriv bra inlägg

Det viktigaste är att skriva bra inlägg på bloggen. Relevant innehåll, med en variation mellan text, bild och film är viktigt för att hålla läsaren engagerad och intresserad. Tänk på att växla mellan långa och korta inlägg med både bilder och video.